Ülke ve Dil Seçimi
Vazgeç
Sonuç Bulunamadı
Tavan Boyama Nasıl Yapılır? Tavan Boyama Modelleri

İç mekanları estetik ve şık bir görünüm kazandırmak için tercih edilen tavan boyama, ortamın atmosferini belirleyen önemli bir unsurdur. Ferah ve geniş bir görünüm kazandırmak için doğru tavan boyama modellerini seçerek göz alıcı ortamlar oluşturabilirsiniz. Bu yazımızda tavan boyama işleminin nasıl yapıldığına ve tavan boyama modellerini inceleyerek, püf noktalarını öğreneceğiz.

 

Tavan Boyası Nedir?

 

İç mekanlarda tavanları renklendirmek için tercih edilen boya çeşididir. Su ve akrilik bazlı olan tavan boyaları, mat bir görünüme sahip olabilir. Parlaklık içermeyen mat boyalar, ışığı yansıtmayarak pürüzsüz bir görünüm sağlar. Yarı mat boyalar ise tavanı biraz daha canlı gösterirler ve aynı mat boyalar gibi ışığı yansıtmaz veya çok az yansıtır.

Yüzeye yapışma kuvvetleri oldukça yüksek olan tavan boyaları kolaylıkla uygulanabilirler. Kokusuz bir yapıya sahiptir ve kolay kuruma özellikleri bulunmaktadır. Birçok tavan boyası rengi bulunmaktadır fakat ortamı aydınlık ve geniş göstermek için en çok beyaz tavan boyası tercih edilmektedir.

Tavan boyalarının uygun seçimi ve doğru bir biçimde uygulanması oldukça önemlidir. Doğru yöntemlerle tavan boyasının yapılması mekanın atmosferini olumlu yönde etkiler. Doğru boya seçimi aynı zamanda mekanın ısı yalıtımında ve temizliğinde etkili olabilir.

 

Tavan Boyası Nasıl Yapılır?


Evlerimizde duvar boyasına gösterdiğimiz kadar önem vermediğimiz tavanlar, istediğimiz gibi olmayabilir. Kötü sonuçlarla karşılaşmamak için tavan boyası yaparken uygulamamız gereken bazı adımlar vardır.

Tavan boyama işlemine başlamadan önce belli başlı malzemelerin temin edilmesi ve boyanın hazırlanmasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Boyama işlemine başlamadan önce gerekli ön hazırlıkları yaparak zaman ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.

 

Tavan Boyası İçin Gerekli Malzemeler?

 

Boyama işlemi sırasında birçok farklı malzeme tercih edilebilir. Bu malzemelerden bazıları şunlardır:

- Merdiven
- Maskeleme bandı
- Naylon örtü
- Bota tepsisi
- Fırça
- Tavan rulosu
- Macun ve macun bıçağı

 

Naylon örtü kullanarak zemine boya bulaşmasını önleyebilir, maskeleme bandı sayesinde duvar ve tavanın kesişim kısımlarını kaplayabilirsiniz. Ek olarak boya bulaşma riskine karşı ince noktaları macun kullanarak koruyabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız işlemleri gerçekleştirdikten sonra boyama kısmına geçebilirsiniz. İnce işçilik gerektiren kısımlarda ince uçlu fırçalardan yararlanabilirsiniz. Rulo fırça kullanırken sapının uzun olması önemlidir. Düzgün olmayan pürüzlü bir zemin üzerinde çalışacaksanız, mikrofiber özelliğe sahip iç cephe boyalarını tercih etmeniz gerekmektedir. Boyanızın uzun ömürlü olabilmesi için boyama işleminden önce astar boyası kullanabilirsiniz.

 

Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

 

Tavan boyaları, tavanda kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş boyalardır. Tavan boyasını hazırlarken, ufak bir inceltme işlemi yapmanız gerekmektedir. Bu işlem sırasında su kullanabilirsiniz. İnceltme işlemi yaparak boyanızın pürüzsüz bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca inceltme işlemi yapılmış boyalar, yüzeye daha uzun süre yapışık kalabilir.

Kullandığınız boya kutusunun arkasında kullanım talimatları bulunur ve bu talimatlara uymak oldukça önemlidir. Boya inceltme işlemi yaparken, kullanmanız gereken miktarı bir kaba alarak gerekli işlemleri gerçekleştirmeniz önemlidir.

Tavan boyama işleminde 2 kat boya uygulaması yapmak önemlidir. İlk kat boya ince olmalı, ardından atılacak olan ikinci kat boya daha kalın olmalıdır. Bunun sebebi yüzeyin ilk kat boyasını hızlıca emmesidir. Boyama işlemini gerçekleştirdiğiniz fırçanın tamamını boyaya batırmamanız önerilir. Yavaş hareketlerle az miktarda aldığınız boya yeterli olacaktır.

 

Tavan Boyasına Neden Su Katılır?

 

Kullanılacak boya miktarına göre su eklenmelidir. Boyanın yüzde 10 veya 15’lik kısmını inceltmek yeterli olacaktır. İnceltme işlemi yapılırken mutlaka üretici talimatlarını okumanız gerekmektedir. Boyanın kıvamı zeytinyağı gibi olduktan sonra boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

 

Tavan Boyamanın Püf Noktaları Nelerdir?


Tavan boyasını yaparken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki yüzeyin sağlamlığıdır. Sorunlu bir yüzeye yapılan boya işleminden iyi bir sonuç almak oldukça zordur. Tavanda çatlak veya başka bir sorun varsa, bu sorunları gidermek için öncelikle macun kullanmanız gerekmektedir. Genellikle mutfak ve banyo gibi nemin yoğun olduğu bölgelerde, rutubete karşı önlem almanız önemlidir. Ayrıca boya seçimi yaparken, rutubete ve neme karşı dirençli bir boya tercih etmek sizin için avantajlı olacaktır.

Evinizin daha gösterişli bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız, dekoratif tavan boyalarını tercih edebilirsiniz. Genellikle asma tavan çeşitlerinde tercih edilen dekoratif boyalarda, öncelikli olarak görüntü ve tasarım önemlidir. Asma tavan modellerinde daha verimli sonuçlar elde etmek için püskürtme yöntemini kullanmak faydalı olacaktır.

 

Duvar Boyası İle Tavan Boyanır Mı?

 

Evini boyamak isteyenlerin en çok sordukları sorulardan birisi, duvar boyasının tavanda kullanılıp kullanılamayacağıdır. Gerekli durumlarda duvar boyasını tavanda da kullanabilirsiniz. Fakat tavan ve duvar boyalarının özellikleri birbirinden farklıdır. Tavan boyaları, duvar boyalarına göre daha fazla kirlenmeye müsaittir. Bu sebeple duvarlarınızı boyadığınızda temizlik açısından zorluk çekebilirsiniz.

Tavan boyasının fazla gelmemesi için oda metrekare hesabı yaparak boya seçiminizi yapmalısınız. 3,5 kg, 10 kg ve 17,5 kg gibi farklı ağırlıklarda tavan boya seçenekleri bulunmaktadır. 5 kg'lık tavan boyası ile 20 metrekarelik bir alan rahatlıkla boyanabilmektedir. Oda boyutuna göre boya seçimini yaparak işe başlayabilirsiniz.